Broers en zussen

Oom Jan is gisteren vertrokken naar India. Al maanden hebben we het er over met de kinderen en eergisteren zou het zover zijn. Oom Jan gaat drie maanden lang de wereld in India ervaren. Helaas zorgde de mist ervoor dat de vlucht een dag uitgesteld werd, maar gisteren werd er gevlogen. Op de tablet hebben we de vlucht gevolgd. Op de wereld-strandbal die de kinderen van oom Jan gekregen hadden, keken we over welke landen om Jan gevlogen is.

’s Avonds bij het gebed voor het eten hebben we ook voor Jan gebeden. Dat hij veilig zou mogen landen en dat hij betekenisvol mag zijn en ervaringen op mag doen, die hem helpen een goed mens te zijn. De kinderen, met name onze 6-jarige Anne werden getriggerd door het gebed om nog wat vragen te stellen.

” Waar slaapt oom Jan in India? ” – “In het klooster van de Franciscanen in India”

” Wie heeft oom Jan weggebracht naar het vliegtuig?” – “Gisteren zou broeder Rob, de baas van de broeders in Nederland, dat doen. Vandaag misschien ook wel of een andere broeder. In India haalt broeder Sekar oom Jan op van het vliegveld. Broeder Sekar is een Indiase broeder die in Nederland gewoond heeft en hij kent oom Jan al. Dat is fijn. Oom Jan heeft ons als familie, maar doordat oom Jan Franciscaanse broeder is geworden, zijn alle Franciscaanse broeders in de wereld ook zijn familie. ”

“Oja” Bij Anne verschijnt er een denkrimpel, maar ook een blik die mij als moeder zegt dat ze het bijna begrijpt. Ik durf het aan om een stapje verder te gaan. ” Eigenlijk deed Franciscus vroeger alsof iedereen die hij tegenkwam zijn broer of zus was, zo goed zorgde hij voor hen. Oom Jan gaat in India ook dingen zien die niet goed gaan, hele arme mensen bijvoorbeeld. Maar oom Jan wil, net als Franciscus, proberen zo goed voor mensen te zorgen alsof het zijn broers of zussen zijn. ”

“Dat snap ik wel”, zegt Anne. “Ja”, antwoord ik, “Dat moeten wij ook doen hier, zo goed voor mensen zorgen, alsof het je broertje of zusje is.”

“En ook voor de dieren”, zegt de 3-jarige Eline die tot dan toe alleen maar geluisterd heeft. “Inderdaad! Franciscus zorgde niet alleen goed voor de mensen, maar ook voor de dieren, daarom is het op 4 oktober, op zijn sterfdag….”

“DIERENDAG!” valt Anne mij in de rede. De Franciscaanse gedachtes samengevat door mijn twee meiden!

Eén gedachte over “Broers en zussen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *