Verstoppertje in Nazareth

“Waar gaan we heen?” vraagt een verbaasde Anne als we haar na de scouting op zaterdag met z’n allen ophalen en Wilbert de auto overduidelijk niet naar huis rijdt. Het regent. “O, picknicken”, zeg ik zo luchtig mogelijk. Onze twee meiden kijken mij aan alsof ik volslagen krankzinnig ben en toch is er geen woord aan gelogen.

We zijn op weg naar de Heilige Landstichting, ofwel Museumpark Orientalis. Een openluchtmuseum notabene en dat terwijl het de hele dag al regent. Het uitje was al een paar keer uitgesteld en de kaarten waren alleen die dag nog geldig. We wilden het museum zo graag zien dat we de regen op de koop toe namen.

Het museum is opgebouwd uit verschillende dorpen, die min of meer lijken op de plekken uit het leven van Jezus. Beth Juda is het eerste dorp wat we bezochten, het dorp is vergelijkbaar met Nazareth. Het huisje van Maria gingen we als eerste binnen en we waanden ons niet alleen in een andere tijd, maar ook in een andere cultuur. Anne van 6 en Eline van 3 vonden het prachtig. Het bed ontbrak in het huis. De informatie over hoe en waar er geslapen werd, helaas ook, Maar de nieuwsgierigheid van de kinderen naar meer kijken en zien was gewekt.

Rond het plein van de synagoge stonden een soort stenen banken onder een afdak, een prima plek om droog onze meegenomen picknick op te eten. Het geluid van wat er zich in een synagoge afspeelde op de achtergrond. Na het eten zijn we daar ook binnen gaan kijken. Wat een indruk maakte het op onze meiden: de boekrollen, de vrouwen apart achter een hek. Daarna even het dorp uit om via de boerderij toch weer in het dorp te komen en snel te verstoppen voor papa die de wagen met Wilco door de smalle straten en de trap op en af duwde (ik vermoed dat er die tijd geen kinderwagens gebruikt werden.) Verstopplekken genoeg in alle nisjes en alle open gebouwen. Niemand had er last van, want druk was het niet.

“Anne, in zo’n dorp heeft Jezus ook verstoppertje gespeeld.” Het ervaren en realiseren hiervan, haalt de persoon Jezus voor een kind veel dichterbij. Hij is kind geweest net als zij. En Hij speelde, net als zij. Wat een zegen dat Hij mens is geweest, dat wij ons daardoor met Hem mogen identificeren en dat wij ook in deze tijd plezier kunnen maken in Nazareth!

(foto: Maquette van Nazareth, WvR)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *