Vasten

Ons gezin is, op onze jongste telg na, verslaafd. Ik durf het bijna niet op te schrijven, maar in een normale week gaat er ongeveer anderhalve pot chocoladepasta doorheen. Manlief smeert standaard vier boterhammen met pasta voor zijn werk. Eline en Anne eten het het liefst op hun brood. Verder smeren we het op de plakken ontbijtkoek, op beschuiten of op de rijstwafels. Ikzelf heb een haat-liefde verhouding met het spul. Ik ben een echte vrouw, dus dol op chocola, maar bij mij gaat elk pondje door het mondje, zeker wat pasta betreft.

Gisteren begon de veertigdagentijd, ook wel vastentijd genoemd. In onze provincie kun je niet om het carnaval heen. Een supergezellig feest, maar wie A zegt, moet ook B zeggen. Carnaval vieren, betekent ook dat er daarna gevast moet worden. Maar hoe doe je dat met een kleuter en peuter in huis, die al even mondig zijn als hun ouders? Juist, we gaan in overleg. Tijdens het eten… Een ding is gelijk duidelijk voor de kinderen: er gaat ergens mee gevast worden. Invloed hebben ze alleen in het waarmee….

We leggen uit wat vasten is. “Vasten is het weglaten van iets fijns, dat kan eten zijn, maar ook iets wat je graag doet, waardoor er ruimte komt voor andere fijne dingen.” En we vragen waarmee zullen vasten als gezin. Er wordt diep nagedacht door met name onze oudste dochter. “Geen chocoladepasta meer,” zegt ze plotseling.

Nu is Anne een echte denker en net als iedere kleuter gevoelig voor rituelen, en de vastentijd is een ritueel, maar toch was ik positief verrast door haar antwoord. Ze had ook voor appelstroop of honing kunnen kiezen, alleen was vasten dan geen echt vasten geweest…. Ze maakt van de vastentijd een uitdaging met zichzelf. Het mag moeite kosten, dat ruimte maken voor iets anders. Van Annes dappere keuze kunnen wij als volwassenen nog wat leren. Wij doen deze veertigdagentijd zonder pasta, behalve zondagen, want die tellen niet mee bij die veertig dagen…. Fijn dat het op Pasen uitloopt…

16 gedachten over “Vasten”

 1. Hier ook zo’n pasta verslaving. Het valt me elke keer weer op als ik naar de glasbak ga met de potten. Heel knap van Anne, dat ze dit voorstel deed.

  1. Ja, chocola is natuurlijk ook gewoon lekker. Soms is het goed om je gewoontes eens onder de loep te nemen, ook voor kinderen. Wij gaan de uitdaging graag aan nu….

 2. Wat een mooie en leuke blog!
  Ik ga je zeker volgen!
  Dank je wel en …. sterkte voor jullie met, of ik bedoel zonder…, de pasta!

 3. Geweldig zo open hoe je schrijft en ons mee laten kijken in je gezin. Wil je graag volgen, alleen zie ik niet hoe je je kan abonneren. Veel succes

  1. Hoi Irene, dank je wel voor het mooie compliment. Leuk dat je me wilt volgen. Onder aan het reactieformulier staat een vinkje dat je kan aanzetten. Verder kijk ik binnenkort of deze optie nog duidelijker kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *