In dankbaarheid ontvangen…

Wij bakken zelf ons brood. Nadat Wilbert mij twee jaar geleden een broodbakmachine cadeau heeft gedaan, hebben we bijna dagelijks vers brood. We hebben ook speciale versies voor bij de soep en salade. Heerlijk is het en ook de kinderen smullen er van.

Waar mensen werken, gaan dingen fout. Waar Wilbert en ik bakken, gaat ook wel eens iets fout. Per ongeluk gleed er teveel suiker uit de suikerpot. Gelukkig zijn er lepels en kan er ook weer suiker úit het bakblik. De actie resulteert in een ogenschijnlijk mooi broodje. Alleen de smaak… Door een beetje uitscheppen van de suiker is er vermoedelijk ook zout mee het bakblik uitgegaan…

De meiden proefden het verschil gelijk en protesteerden gelijk: ‘Dat brood is vies’ ‘Dat lust ik niet’ en ‘Dat brood moet maar weg’

Vooral dat laatste stuitte mij tegen de borst. Het was net in de week dat giro 555 actie hield voor de hongersnood, bovendien was het ook nog vastentijd. Een peuter en een kleuter hoef je niet alle rampen in de wereld te vertellen, maar wij zijn van mening dat ze ook niet wereldvreemd op te voeden. Aan de andere kant van de wereld gaan kinderen dood van de honger, dan gooi ik geen goed brood weg vanwege 3 gram zout dat mist.

Het werd dus tijd om onze goedgebekte dames weer wat wereldwijzer te maken. We vertelden over de honger van kinderen in andere landen. Dat we blij moeten zijn met de overvloed die wij hebben. Dat kinderen daar blij zouden zijn daar met brood zonder zout. Zelfs zonder beleg. Het zou voor deze kinderen niet aardig zijn om hier zomaar eten weg te gooien.

Het hielp, de kinderen hebben met smaak gegeten. Ze pakten het niet te zwaar op, waar je als ouders toch soms bang voor bent. Ik ben echter van mening dat het niet eerlijk is naar je kind om ze dit soort dingen niet te vertellen. Het leven hier is iets om dankbaar voor te zijn en die dankbaarheid kan alleen gevoeld worden, doordat kinderen ook de keerzijde van het leven kennen. Weliswaar op hun niveau, maar toch.

5 gedachten over “In dankbaarheid ontvangen…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *