40 dagen ‘Wortel schieten’ met onze kinderen – dag 2

Vallen. Elk kind krijgt er mee te maken. ‘Van vallen kun je leren’ werd er vroeger bij ons thuis gezegd. En zeg nou zelf, zonder vallen is er niemand groot geworden. Gelukkig kan ik het bij onze kinderen meestal af met een kusje, af en toe een zalfje of een mooie kinderpleister. Een enkele keer moest er een huisarts aan te pas komen en kregen we een wekadvies.

Vandaag lazen we met de kinderen uit de prentenbijbel het verhaal van Jozef die in de put gegooid werd door zijn broers. Een verhaal die bij onze dochters ongeloof en verontwaardiging opriep, want dat doe je niet met je broer. Ook opvallend was dat het woord ‘hekel’ niet in het toch best wel uitgebreide vocabulair van onze driejarige voorkwam. Maar dat terzijde.

Jozef viel, door toedoen van zijn broers, in een diepe put. Gelukkig vonden zijn voeten daar wel weer een vaste bodem. Vanuit het gezinsschriftje van Tear werd een geloofsgesprek tussen ons als ouders en onze kinderen voorgesteld. ‘Vraag eens aan je ouders: hebben zij weleens het gevoel gehad dat ze in hun leven als het ware in een put vielen? En dat er toch een bodem was? Was God daar ook op de bodem?’

Ik kon als moeder een voorbeeld geven van mijn laatste zwangerschap. De zwangerschap die met name Anne bewust mee had gemaakt. Ik was zwanger, wonderlijk nieuw leven groeide in mij. Maar mijn lijf was er ziek van. Misselijkheid en een ziekenhuisopname die volgde. Later mijn bekken die zo protesteerde dat ik in de rolstoel terecht kwam en met veel pijn en moeite Anne van school kon halen. Dat was mijn put. Mijn bodem was mijn gezin, mijn familie en mijn vrienden die zo goed mogelijk ondersteunde. En God? God die was er bij de wandelingen die we maakten, die was er in de humor, God was er door alle helpende handen, God was in het schoppen van het ongeboren kind, God was er in de hand van Wilbert die troostte als de bodem even weg leek te zakken.

Het gesprek met onze dochters was er een van je kwetsbaar open durven te stellen naar je kinderen. In die kwetsbaarheid is God zichtbaar. Op de bodem van de put waar Jozef in zijn mooie jas kwetsbaar mens geworden was. In die kwetsbaarheid laat je iets zien van je eigen Godsvertrouwen aan je kinderen….

Afbeelding: Jozef (prentenbijbel)

2 gedachten over “40 dagen ‘Wortel schieten’ met onze kinderen – dag 2”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *