40 dagen ‘Wortel schieten’ met onze kinderen – dag 11

Vandaag lazen we uit de ‘Bijbel in gewone taal’ Prediker 11:6. (‘Dat was kort, mama’). Wij hebben een moestuin en onze oudste twee weten wat zaaien is. Ze proberen zelf van alles uit: appelpitjes, eikeltjes, zaadjes uit de paprika. Soms lukt het, soms ook niet. Zaaien is geduld hebben, maar ook blij zijn met dat eerste sprietje dat boven de grond uitkomt. Daarna is het weer geduld hebben….zouden er vruchten aankomen? Wat kun je blij zijn met de eerste paprika’s uit eigen tuin en ze smaken ook altijd het lekkerst! Dat is letterlijk zaaien….

Maar je kunt ook figuurlijk zaaien…. Als ouder probeer je allerlei zaadjes te planten in je kind. Je probeert je kind te leren, maar vooral voor te leven wat jij belangrijk vindt in het leven. Tear schreef in zijn 40-dagen-schriftje: ‘Zaaien doe je op veel momenten. Als je vriendelijk bent tegen iemand zaai je het zaadje van de vriendelijkheid. Je weet niet wat er mee gebeurt, maar je hoopt op iets moois.’ We zijn de figuurlijke zaadjes die onze kinderen vandaag gezaaid hebben, even afgegaan. Eigenlijk zaaien we er best veel op een dag….. Een treffend voorbeeld, waar onze jongste dochter ook erg trots op was (‘ik was wel een hele lieve zus’) volgt hierna.

Onze twee oudste kinderen vliegen elkaar tegenwoordig regelmatig in de haren. Niet letterlijk gelukkig, maar er wordt gezusterlijk geruzied. Misschien zijn dat wel zaadjes van onkruid die op zo’n moment gezaaid worden. Als moeder verbaas ik me soms over hoe onaardig ze tegen elkaar kunnen doen. Aan de andere kant kon ik er vroeger ook wat van tegen mijn broers en zus. Ruzie leren maken hoort bij groter worden en wat fijn dat ze op elkaar oefenen in de veilige omgeving van thuis. En in de wetenschap dat ze op andere momenten de liefste zusjes voor elkaar zijn, kan ik ook wel goed glimlachen om het gekat tussen die twee en laat ik ze het zoveel mogelijk zelf oplossen, tot op zekere hoogte natuurlijk.

Dat ze erg lief voor elkaar kunnen zijn, bleek ook vandaag toen de oudste ziek, koortsig en misselijk de bank beneden verkoos voor haar bed boven. Ik had onze jongste dochter verzocht om voor haar poppendochter een andere plek dan de bank te zoeken en ging zelf ondertussen de oudste van boven halen. Beneden gekomen was de bank keurig leeggeruimd en had onze jongste dochter oprecht medelijden met haar grote zus. Ze zei met haar warmste stem: ‘Ga maar lekker op de bank liggen’. Een zaadje van vriendelijkheid werd gezaaid….

Bij kinderen blijven verhalen en figuurlijke betekenissen nog beter hangen als je er iets praktisch aankoppelt. Alle drie hebben ze op deze dag een zaadje van de zonnebloem geplant. Welke zonnebloem gaat er hard groeien, van wie wordt hij het grootst? Ik weet zeker dat de komende weken de oudste twee regelmatig in de pot zullen kijken en dan terugdenken aan het zaadje van de vriendelijkheid. En dat wat in de zwarte koude natte grond geplant wordt, met geduld, warmte, licht en voeding kan uitgroeien tot een grote mooie zonnebloem….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *