40 dagen ‘Wortel schieten’ met onze kinderen – dag 14

Onze dreumes wil lezen, hij wil leren. Zijn favorieten zijn de boekjes over dieren. Iedere dag komen er dezelfde dieren wel honderd keer voorbij. Iedere dag probeert hij de dierengeluiden die ik ijverig voordoe na te doen. De haan gaat twijfelend en zachtjes ‘lukuleku’. De hond gaat al wat harder ‘Woef woef’ De leeuw gaat hard ‘wrouw!’ Datzelfde geluid maakt hij als hij mij met zijn kleine knuffelleeuwtje mij achterna hobbelend en ik me doodsbang in een hoek laat duwen. Dierengeluiden zijn makkelijke ‘woorden’ om mee te beginnen, bovendien spreken dieren kinderen aan. Al van jongs af zijn dieren, met name vogels en honden, voor onze jongste aanleiding om ‘daar, daar’ te roepen. Dieren spreken aan….

Vandaag lazen we Romeinen 8:19-21 uit de Bijbel in Gewone Taal. We hebben met de kinderen gesproken over wat God op aarde allemaal geschapen heeft en hoe we daar als mensen mee omgaan. Ivoor wordt gebruikt voor sieraden, olifanten leggen daardoor het loodje. Moet je dan zo’n sieraad kopen? Varkens die slecht worden behandeld, moeten we dat vlees blijven kopen? Bij de oudste viel het kwartje, als je dat soort dingen koopt, hou je dat slechte behandelen in stand. We zijn verantwoordelijk voor deze aarde en moeten daar goed voor zorgen. ‘Heeft God ook de lucht gemaakt?’ vroeg onze jongste dochter ineens. Een gesprek over luchtvervuiling op niveau Jip en Janneke volgde. Energie opwekken met zonnepanelen op ons dak is bewust gedaan, om bij te dragen aan een schonere wereld. Naar de scouting fietsen in plaats van met de auto is niet altijd fijn, maar wel beter voor de aarde.

Tear had als suggestie het lied ‘Stel je voor dat er geen dieren zouden zijn’ van oké4kids. Een humoristisch lied (Anne gierde het uit van ‘de wijzen op de fiets’) dat ik nog kende uit mijn onderwijspraktijk. Ik dacht ondertussen ook: Stel je voor dat er geen dieren zouden zijn, dan hadden al die boekjes niet bestaan, dan was ik niet doodsbang voor die knuffelleeuw geweest en dan weet ik niet met welke ‘woorden’ Wilco dan nu zo hard geoefend zou hebben…. toch maar goed voor die dieren zorgen dan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *