40 dagen ‘Wortel schieten’ met onze kinderen – dag 15

Er is een griepdepidemie in Nederland. Helaas heeft hij ons huis niet overgeslagen. De oudste twee kinderen zijn getroffen en hangen lamlendig rond in huis. Zieke kinderen hebben is vervelend. Het meest lastige vind ik het eten…. Een huisarts heeft mij al eens het advies gegeven toen de oudste een jaar of twee is. “Je kind is ziek, eten is niet zo belangrijk, jij moet creatief zijn om er zoveel mogelijk vocht in te krijgen.” Ik denk ook nu nog steeds terug aan dat advies. Maar ja, na een paar dagen nauwelijks eten, begin ik eten wel belangrijk te vinden. Ik zie de pyjama van de oudste, die al niets te dik is, om haar lijf heen slobberen en probeer ook maar creatief te zijn in het eten erin krijgen. Ik kook de lievelingsgerechten van de kinderen, we hebben deze week al twee keer wortels gegeten en twee keer visticks…. Maar ja op dit moment smaakt het eten ze gewoon echt niet…. na 10 hapjes schuiven beide meiden hun bord aan de kant…. de vogels buiten in de kou zijn ze dankbaar….

Vandaag lazen we uit de kleuterbijbel het verhaal over Jezus die in de woestijn die veertig dagen en nachten vast, gewoon niet eet. Fijn dat we dat juist nu moeten lezen, daar gaan mijn stimulerende woorden: “Je moet wel íets eten, anders word je zo slapjes.” Én “Als je niet eet, heeft je lijf ook minder energie om te vechten tegen het ziek-zijn.” De kinderen merken echt wel dat deze mama goed eten belangrijk vind. Waarom at Jezus dan veertig dagen niet? “Misschien was hij te dik, mama” “Hij was in de woestijn, daar is bijna geen eten”. Het leken allemaal plausibele antwoorden. Maar toch, zelfs Sonja Bakker, vindt dat je wel moet blijven eten om af te vallen. En als ik bewust kies om naar de woestijn te gaan, neem ik toch wel proviant mee. Nee, Jezus vastte omdat er toch nog dingen belangrijker zijn dan eten….

Wat is er dan nóg belangrijker dan eten? Nou, hoe je bent natuurlijk, maar ook wat God wilde van Jezus. Jezus vastte om dichter bij God te komen. Hij laat letterlijk alles staan om zich op God te richten. Voor onze kinderen was die uitleg genoeg. Nu eerst maar weer aansterken en weer lekker gaan eten….

2 gedachten over “40 dagen ‘Wortel schieten’ met onze kinderen – dag 15”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *