40 dagen ‘Wortel schieten’ met onze kinderen – dag 16

Bij de doop van onze oudste kregen we een druivenrank cadeau. Hij is meeverhuisd van Liempde naar Boxtel en mijn man heeft er een sport van gemaakt om als basis twee dikke ranken te laten ontstaan. Dat lukt hem goed. In de vijf jaar dat we hier wonen is hij steviger gaan worden en elk jaar dragen de ranken meer druiven. Om die druiven goed te laten groeien, haalt Wilbert het blad weg, zodat de zon met licht en warmte zijn werk kan doen. Zodra er grote wespen bij de druiven zitten, weten we dat de druiven rijp zijn en kunnen we oogsten. Vervolgens eten Wilbert en ik de druiven op, want onze kinderen zijn wat dit betreft verpest door de pitloze druiven uit de supermarkt….

We lazen over de druivenrank in de Bijbel in Gewone Taal. In eerste instantie lijkt het voor kleine kinderen een moeilijk vers als Jezus zegt dat hij de druivenrank is en wij de takken waaraan de druiven groeien. Maar met elkaar kwamen we een heel eind. Wat hebben druiven nodig om te groeien? Wat zit er in een druif? Daar konden we natuurlijk geen antwoord op geven zonder zo’n pitloze supermarktdruif in onze mond te steken. Onze jongste wilde niet, die vond het veel interessanter om de druiven van de tak te halen en mama druiven te voeren…Maar al snoepend kwamen we toch tot een antwoord. Een druif heeft water nodig en de zon voor licht en warmte.

Maar wat bedoeld Jezus nou als hij zegt dat hij die dikke tak is zoals die nu tegen de schuur aanstaat? En wat bedoeld Hij als hij zegt wij de takken zijn waaraan de druiven groeien? We zijn begonnen bij de vruchten. Wat moet je ook al weer doen als je vriend wil zijn van Jezus? ‘Behulpzaam zijn’, antwoordde de oudste. ‘Goed slapen’, reageerde de tweede. Daarop heb ik maar geantwoord dat je inderdaad ook goed voor jezelf moet zorgen. Als je immers als tak niet in goede conditie bent, kunnen er ook nooit veel druiven aan je groeien. ‘Geen slechte dingen doen’, werd er aangevuld. Goede aanvulling.

Soms is het best moeilijk om bijvoorbeeld behulpzaam zijn. ‘Ja, als iemand bijvoorbeeld eerst geslagen heeft’ merkte Eline op. Goed voorbeeld weer van onze bijna-kleuter. Als iemand je eerst een klap geeft en even later valt en hulp nodig hebt, zou je ook bijna denken: ‘Laat maar liggen…’ Gelukkig zitten die takken aan de dikke rank vast en krijgen wij onze voeding, onze hulp om het goede te doen, van Jezus. En die zon met zijn warmte en licht, dat zal de Hemelse Vader zijn.

Eén gedachte over “40 dagen ‘Wortel schieten’ met onze kinderen – dag 16”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *