40 dagen ‘Wortel schieten’ met onze kinderen – dag 25

Vandaag hebben we een onderzoek gedaan. In welke landen geloven er mensen in Jezus? En om een onderzoek goed te doen, hebben we de hulp van twee externe deskundigen ingeroepen: oom Jan en tante Hanneke. Tante Hanneke kon als getuige-deskundige bevestigen dat er mensen in Duitsland zijn die in Jezus geloven. Spontaan kwam in haar antwoord de helft van alle landen voorbij, inclusief de vertaling van het woord God en Jezus. Ook dat vonden de kinderen erg interessant. Oom Jan bevestigde dat er ook in India mensen zijn die in Jezus geloven en dat hij zelfs in een kerk is geweest waarin wel 1000 mensen zaten, dat is wel 15x zoveel mensen als in ons kleine Protestantse kerkje.

Daarna hebben we samen een poppetjesslinger gemaakt met allerlei verschillende mensen van over de hele wereld. Onder het ‘kleure’ hebben we gesproken over hoe het gaat in de verschillende kerken, hoe het gaat in de kerken over de gehele wereld. Maar ook over hoe het nou komt dat mensen enthousiast worden over Jezus. Namelijk door de Heilige Geest. Wat is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God in je hart die je leert geloven in Jezus en je daarbij ook helpt.

Afgelopen maandag blogte ik over de oecumene en de verschillende kerkelijke stromingen. ‘Mensen verschillen nou eenmaal’, schreef ik. Kinderen nemen dat aan als feit, volwassenen moeten dat weer leren. Naast veel positieve reacties die ik op de blog kreeg, zaten er ook kritischere reacties bij. Iemand zei: ‘Mensen verschillen, maar er is maar één Waarheid.’ We lazen vandaag 1 Korintiërs 12: 2-3 uit de Bijbel in Gewone Taal. Mensen verschillen nou eenmaal, maar “niemand kan ooit zeggen: Jezus is de Heer’, behalve door toedoen van de Heilige Geest.” (1 Korintiërs 12:3b) Verder verwoordde Rikko Voorberg het op het kalenderblad van Tear heel goed: ‘Ik moet leren vertrouwen dat het Christelijk verhaal dat de ander leest, hem zelf de weg zal wijzen. Dan kan ik me weer wijden aan de feedback die het Christelijk verhaal op mij heeft.’ De poppetjesslinger die wij vanavond gemaakt hebben symboliseert die eenheid van Christus Kerk en het vanzelfsprekende feit van een kind: Mensen verschillen nou eenmaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *