40 dagen ‘Wortel schieten’ met onze kinderen – dag 32 én dag 33

Als moeder van drie jonge kinderen heb ik moeten leren om dingen los te laten en de dingen te nemen zoals ze zijn. Gisteren bijvoorbeeld: éenendertig dagen lang had ik elke dag zo tussen 19.30 uur en 22.00 uur een blog gepost over hoe wij de veertigdagentijd met onze kinderen beleven. Als je bent begonnen aan iets, moet je ze ook afmaken. Dat werd me vroeger thuis geleerd en dat leer ik mijn kinderen ook en dat probeer ik ook te doen. En toch…. ik heb gisteren niet geblogd. Ik heb niet geblogd en ik heb me daar geen seconde druk over gemaakt (vroeger zou ik dat heel erg gevonden hebben). Ik heb niet geblogd en de constatering dat ik me daar niet druk over heb gemaakt, maakt me blij. Dingen los kunnen laten, hoe groot of klein ook, werkt bevrijdend.

Bevrijden. We hebben gisteren met de kinderen aan dat woord, aan dat concept geproefd. We lazen dat woordje in Klaagliederen 3:26 uit de Bijbel in Gewone Taal. “Wat is dat, mama?” vroeg onze jongste dochter, “bevrijden?”. Onze oudste begon over de boef te vertellen die de andere boef uit de gevangenis bevrijdde. Ze zal dat waarschijnlijk ergens op televisie gezien hebben en zulke acties maken natuurlijk indruk. Om het woordje bevrijden iets meer body te geven, hebben we een woordspin gemaakt over het woord bevrijden. Je ziet het hier op de foto staan.

Ik heb geprobeerd tekeningen te maken zodat onze niet-lezende echt-bijna-kleuter de voorbeelden ook kan onthouden. Je ziet, mijn talent ligt bij het schrijven. Maar er kwam wel een mooi gesprek op gang over wat bevrijden is. Als je letterlijk of figuurlijk vastgebonden zit, is het fijn dat iemand je bevrijden komt. Als je in een boom geklommen bent en er niet meer uit kan, dan voel je je vrijheid als iemand er voor zorgt dat je weer vaste grond onder je voeten hebt. Brandweerman Sam bevrijd mensen letterlijk uit de brand, maar hoe opgelucht (hoe vrij) voel jij je als iemand je figuurlijk uit de brand helpt? Dezelfde televisieheld redt mensen die dreigen te verdrinken of in nood zijn op zee. Bevrijd worden door iemand als je dreigt te verdrinken in al het moeten wat op je af komt, is een zegen. En hoe bevrijd voelt een kind zich als het een knuffel of kus krijgt van zijn papa of mama wanneer het verdrietig is.

Allemaal voorbeelden van bevrijding, van hoe je vrijheid in het gedrang kan komen. En dan… dan vertel je vandaag aan je kinderen hoe de grote koning David van Israël iemands vrijheid, iemands leven, vernietigde door hem letterlijk de dood in te sturen. Bij het begin van het verhaal over David en Batseba, smulde vooral onze oudste dochter. Een koning die verliefd is, daar wil toch elk zesjarig meisje meer van horen? Maar hoe groot is dan de teleurstelling als een verhaal wat zo mooi begon, zo verdrietig eindigt….

En toch…. neemt die koning een belangrijke plaats in, in de stamboom van die andere Koning, INRI. En dan werkt het dus bevrijdend dat koning David, met zijn omstreden gedrag, onder Gods genade valt. En dan is het woordweb compleet als we het woord Bevrijden koppelen aan Jezus die ons liet zien dat de dood, niet het laatste woord zál hebben! BEVRIJDEN met hoofdletters dus!

4 gedachten over “40 dagen ‘Wortel schieten’ met onze kinderen – dag 32 én dag 33”

  1. Wat een prachtige blog weer, zus! Bij wie het talent niet alleen bij het schrijven, maar ook bij het overdragen van moeilijke concepten aan kinderen ligt. Beeld voor beeld. Ik ben trots op je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *