40 dagen ‘Wortel schieten’ met onze kinderen – dag 37

Bij de geboorte van je kind, wil je als ouders je kind het beste geven. Als kersverse ouders ben je dan ook opgelucht als de apgare-score goed is en je kind een goede start maakt. Helaas geldt het niet voor ieder kind dat je kind een goede start maakt. Maar ook als je pasgeboren kind het moeilijk heeft, gaan de meeste ouders in zo’n situatie op zoek naar de beste hulp voor hun kind. Als Christelijke ouders wilden wij ook op dat vlak het beste voor ons kind. Wij hebben onze kinderen laten dopen en onze kinderen zijn gezalfd met heilig chrisma, olie met balsem dat heerlijk ruikt. De zalving met olie symboliseert dat de dopeling Christen is. Christus betekent ‘gezalfde’. Ik vind het fijn dat onze kinderen gedoopt en gezalfd zijn, dat ze wat hen ook overkomt in ieder geval in Goede Handen zijn.

Vanavond lazen we uit de Bijbel in Gewone Taal Markus 14:1-11. In dit verhaal wordt Jezus aan het eind van zijn leven gezalfd door een vrouw. Terwijl zijn leerlingen het zonde vinden van de dure olie, die hadden we kunnen verkopen en het geld aan de armen kunnen geven, ziet Jezus dat anders. Hij geeft de vrouw eigenlijk een compliment en zegt dat de zalving zijn lichaam klaarmaakt voor de begrafenis. Na het lezen ben ik met mijn oudste dochter naar boven gegaan. Ik had nog een potje huidolie met lavendelgeur staan. Met onze dochter heb ik afgesproken dat zij op mijn teken (hard hoesten) naar binnen zou gaan en net zou doen of ze papa ging zalven. Zo gezegd, zo gedaan. Het werd een mooi toneelstuk.

Kinderen zijn van het gebruiken van hun zintuigen. Daarom hebben ze gevoeld en geroken aan mijn lavendel-huidolie. De sfeer van het verhaal werd hiermee ook wat neergezet. En ook onze dreumes vond het reuze interessant. Ik heb verteld over de gewoonte van toen om een dode te zalven voor zijn begrafenis. Kinderen moeten zo’n verhaal kunnen plaatsen, ook al zullen ze een verhaal als deze niet helemaal kunnen doorgronden. Al pratende kwamen we uit bij het zalven aan het begin van het leven van onze kinderen, maar ook aan de olie die geschonken werd als kraamcadeau aan Jezus. De wijzen brachten mirre mee voor het koningskind. Olie aan het begin en eind van zijn leven. De cirkel is rond. Christus, gezalfde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *