40 dagen ‘Wortel schieten’ met onze kinderen – dag 39

Vanmiddag zat, of eigenlijk liep, ik met onze twee oudste kinderen in de Rooms-Katholieke kerk in Boxtel. Het werd, voor ons alle drie, een nieuwe ervaring. We liepen de kruiswegstatie in een speciale viering voor kinderen onder leiding van pastoor Jacques Grubben. Een fijne viering, misschien iets aan de lange kant, waarin in veertien schilderijen het lijdensverhaal van Jezus (van het handenwassen van Pilatus tot de begrafenis) werd verteld. Er was iets te zien voor de kinderen en pastoor Grubben praatte ze door de schilderijen heen. Aan het eind van de viering hebben we rode gerbera’s bij het kruis gelegd. Inclusief een buiging naar Jezus kruis toe. Een gebruik dat onze kinderen niet kennen en waar ik ook niet mee ben grootgebracht, maar het maakte wel indruk. Onze jongste dochter vroeg op weg naar huis of dat ze de buiging goed deed. Als moeder kon ik dat natuurlijk alleen maar be-amen.

Vanavond hebben we hetzelfde verhaal als op de staties afgebeeld gelezen uit de kinderbijbel van Marianne Busser en Ron Schröder. Tijdens zo’n moment ontdek je pas goed dat er veel van de middagviering is blijven hangen. Het aantal keer vallen met het kruis, de naam van de leerling van Jezus (Johannes) die Jezus Zijn moeder gaf, Simon die het kruis voor Jezus moest dragen. Ook maakt de opmerking van de officier die zegt: ‘Deze man was werkelijk Gods zoon’ maakt indruk. “Waarom zegt hij dat?” – “Omdat God door alles donker te laten worden en de aarde te laten beven huilt om Zijn Zoon en Zijn aarde die dit laat gebeuren.”

Als laatste zijn we ingegaan op de betekenis van het kruis, het resultaat is bovenstaand kruis geworden:

  • Jezus is gestorven om onze fouten te vergeven, waarop onze oudste gelijk reageert: Dat is fijn voor de fouten in mijn boekje op school.
  • Jezus is gestorven omdat Hij de Zoon van God was en genoemd werd. Dat vonden de priesters niet goed en daar werden ze boos om. Dit werd genoemd door onze oudste dochter.
  • Jezus is gestorven om te laten zien dat de dood niet wint. Een opmerking in iets andere bewoordingen misschien door onze jongste dochter.
  • Jezus is gestorven zodat de hemel open is. Dit heeft te maken met een gesprek tussen onze oudste en mij toen ze deze week uit school kwam. Ze hadden het over de hemel gehad en toen hadden kinderen het ook gehad over een plek waar je heen gaat als je slechte dingen hebt gedaan. Onze oudste werd daar wat ongerust van. Ik heb haar uitgelegd dat Jezus juist gestorven is voor onze fouten, zodat we als we in hem geloven toch naar de hemel mogen gaan. Heel protestants misschien, leven vanuit de genade, hoewel ik het ook belangrijk vind dat we ook goede werken blijven doen.
  • Jezus is gestorven zodat Hij later Koning van hemel en aarde worden kan. Dat is de hoop waaruit we leven en waarvoor we als mensen de weg vrij moeten maken, door het goede te doen en het slechte te laten. Zodat Zijn Koninkrijk kome kan.

In die verwachting gaan we vanuit Goede Vrijdag op weg naar Pasen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *