Schepping, God maakte het….

Wat voor ons vanzelfsprekend of normaal is, wordt een wonder zodra je kinderen krijgt. Kleine kinderen verwonderen zich over van alles. Het begint al vlak na de geboorte, wanneer een kind ontdekt dat er een ding, wij noemen het een handje, in zijn blikveld komt. Uren kunnen kinderen er zoet mee zijn. Onze zoon had het erg met vogels in de tuin. De hele dag riep hij: ‘Da, da’ en dan wees hij nog met zijn volle hand richting de vogels in de tuin. Vaak kraaide hij dan van verwondering. Maar ook andere dieren zorgen vaak voor verwondering, hetzelfde geldt voor licht en schaduw, zand en water, bomen en bloemen. Van die verwondering raak je als ouder vaak ook verwonderd en ontdek je met je kinderen opnieuw de wondere wereld die in de bijbel ‘Schepping’ genoemd wordt.

Gisteren lazen we het scheppingsverhaal uit Genesis 1, zoals Marianne Busser en Ron Schröder dat in hun kinderbijbel verwoord hebben. Het blijft een mooi verhaal, dat ook jonge kinderen aanspreekt. Na het lezen gisteren, praatte we in eerste instantie nog even na over de rustdag. Totdat onze oudste met het voorstel kwam om ook haar boek met het scheppingsverhaal ook eens te lezen. Dat gebeurde dus vanavond. Het boek ‘Gods prachtige schepping’ van S. Jeffs en Doug Hewitt kwam op tafel. Het is een bijzonder boek, want met draaischijven en lipjes kunnen de kinderen het scheppingsverhaal nog meer beleven. Onze oudste dochter haalde haar boek op. ‘Ik kan het wel lezen, mama’ en zette het boek rechtop op tafel zodat haar broertje en zusje het ook konden zien. Ze las het verhaal en liet de platen tot leven komen, zodat zelfs onze onrustige dreumes mee oplette. Eigenlijk verzorgde zij het bijbelmoment vanavond. De jongste twee (en ook papa en mama) vonden het prachtig. De vissen werden uitgebreid bekeken, wat zijn er veel soorten! En bij de vogels werden veel namen genoemd van vogels die voorbij ‘vlogen’ op de plaat. En natuurlijk klonken er vele dierengeluiden bij de plaat van de dieren. Als verrassing stak de giraf ook nog zijn nek uit op die mooie plaat.

Een mooi verhaal waar iedereen van genoot. Een verhaal met een groot doel. Een verhaal ook die tegenwoordig telkens weer onderdeel is van discussie. Want hoe is de aarde nou ontstaan? Waren het de zes dagen uit de Bijbel? Of was het de oerknal? Ik wil hier die discussie niet aangaan, ik wil onze kinderen alleen maar leren dat ze zich keer op keer mogen verwonderen over al het mooie leven op aarde. Die verwondering hebben wij vanavond ervaren. Zo zelfs dat er bij de laatste plaat, waarin God de mens schiep, we een applaus gaven. Niet voor Anne, die ontzettend leuk en goed las, maar voor God. Want hoe dan ook, Hij heeft er de hand in gehad….

3 gedachten over “Schepping, God maakte het….”

  1. Geweldig dit! Als ouder en voormalig leerkracht godsdienst op onze Openbare Basisschool juich ik dit toe! Henrike dank je wel !

  2. Wat een inspirerend verhaal, onze kleinkinderen zijn niet gedoopt, maar hun ouders wijzen hen altijd op de mooie planten en diëten in de natuur. Ze zitten wel op een katholieke school en krijgen daar verhalen uit de bijbel te horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *