Een 40-dagentijd met uitdagingen…

Bij ons begon de carnaval vorige week donderdagmiddag met een allerschattigst peuterclowntje met een rood neusje, een zonnetje op zijn ene wang en een groen blaadje op zijn andere wang. Vrijdag barstte het feest goed los op het schoolplein van onze dochters. Ouders, leerkrachten én kinderen sprongen van links…. naar rechts….. het schoolplein over. Een paar dagen lang staat het leven in vooral Brabant en Limburg even stil. Nou, beter gezegd, het leven in Brabant en Limburg staat in het teken van gezelligheid, feesten, iedereen mag meedoen en de gevestigde orde nemen we met een vette knipoog de maat. Een beetje hemel op aarde, even los en gewoon genieten….

Ons carnaval beperkt zich op dit moment tot carnaval met de kinderen. Klein, maar gezellig en een ieder heeft er van genoten. Na carnaval breekt voor ons gezin een periode aan van: ‘Doe maar wat minder, dan kun je het ook goed hebben’ , de vastentijd. Dit jaar hebben we gekozen om de vastenkalender te gebruiken van ‘Kerk in Actie’. Elke week worden we voor een uitdaging gesteld… Deze week is de uitdaging: ‘niet snoepen’. Na het introduceren van de kalender waarin we per dag een bedrag bij elkaar sparen voor een goed doel, kwamen de kinderen gelijk met alternatieven voor het niet snoepen. Voor het snoepje/koekje-moment ’s middags kunnen we de immer geliefde druiven, wortels, snoeptomaatjes en komkommers op tafel zetten (of een selectie daarvan).

Gisteravond tijdens het avondeten kwam er een vraag van onze oudste dochter. ‘Mama, wat nou als ik deze week bij een vriendinnetje speel en ze me daar een snoepje willen geven?’ Een goede vraag van een meisje van 7. Vasten is immers makkelijker als je het samen doet en je een alternatief voorgeschoteld krijgt. In de buitenwereld is het moeilijker om verleidingen te weerstaan. Als ouders kun je een 7 jarig meisje niet verbieden om in de door haar geschetste situatie toch een snoepje te nemen. Haar schuldgevoel zou te groot zijn, wanneer het niet zou lukken. We hebben geantwoord dat ze zelf mag kiezen wat ze doet: vragen om een alternatief, vragen om het snoepje mee naar huis te mogen nemen om het zondag op te eten óf toch het snoepje aannemen. Alles is goed, als ze er maar wel even over haar keus nadenkt. Het antwoord was voor haar goed genoeg.

Vanmiddag speelde onze dochter daadwerkelijk bij haar vriendinnetje. Toen ze aan het eind van de middag thuiskwam had ze een snoepje meegenomen. ‘Voor zondag!’ Ze is de uitdaging aangegaan en heeft de verleiding weerstaan. Ze durfde kleur te bekennen en stond voor wat we waren aangegaan. Daar kunnen we als volwassenen nog weleens wat van leren.

Het snoepje ligt nu te wachten in de keukenkast tot zondag. Ik denk dat hij zondag extra lekker smaakt!

6 gedachten over “Een 40-dagentijd met uitdagingen…”

    1. Lootje, je mist niets hoor. Ik schrijf dit jaar niet elke dag, dat lukt me niet. Ik probeer elke week een keer iets te schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *